UFC

Ultimate Fighting Championship, är den största mixed martial arts turneringen i världen. Vi har tidigare nämnt UFC på vår sida, men här går vi mer in på djupet.

3886096-winner-a-aliev-white-and-d-klimovich-yellow

Det var Rorion Gracie, från den Brasilianska kampsportsfamiljen Gracie, som grundade Ultimate Fighting Championship. Rorion var den äldsta sonen till Hélio Gracie, som med sin bror Carlos Gracie grundade den Brasilianska Jiu-Jitsun, den har därför även kallats för Gracie Jiu-Jitsu. Rorion är en av de få personer i världen som håller ett rött bälte av nionde graden i Brasiliansk Jiu-Jitsu.

Anledningen till att UFC grundades var still stor del för att Rorion ville framhäva familjens form av Jiu-Jitsu som den bästa stilen och att man kunde vinna över styrka med teknik. När de första UFC eventen tog plats i USA var det Royce Gracie, en av Rorions bröder, som representerade familjen och deras stil. Royce Gracie lyckades vinna tre av de fyra första UFC eventen. Många fick på så sätt upp ögonen för den Brasilianska Jiu-Jitsun och idag är det en central del av de flesta MMA utövares arsenal.

Eftersom UFC tog inspiration av vale tudo, som vi tidigare nämnt betyder ”allt är tillåtet”, fanns det väldigt få regler när turneringarna först började. Det enda som otillåtet var att bita och peta motståndarna i ögonen. Som sporten växte insåg man att man med fler regler kunde göra det till en mer respekterad och seriös sport. Attacker som slag mot bakhuvudet och skrev är nu otillåtna och utövare måste använda tandskydd, suspensoar och handskar. Några sådana restriktioner fanns det inga spår av till att börja med.

Numera är MMA en mycket populär sport och UFC är den största organisatören av MMA events. Sverige har till och med två egna organisationer som anordnar MMA matcher: The Zone FC och Superior Challenge. Men det finns också svenskar inom UFC, för tillfället är nog Alexandre ”The Mauler” Gustafsson det största svenska namnet där.