Rätta maten vid kampsport

När man utövar kampsport är det av största vikt att se över sin kost. Kosten, träningskläderna, vilan och återhämtningen är förmodligen det du behöver fokusera mest på. Intaget av kolhydrater är något av det viktigaste för en kampsportare och en större välbalanserad måltid tre till fem timmar innan ett träningspass kan rekommenderas. Intaget av kolhydrater står i direkt relation till vår kapacitet vid träning. Kolhydraterna utgör det primära bränslet och är själva underlaget till din energi vid utövandet av din kampsport.

Håll koll på näringsintag

God kostFör att hålla koll på näringsintaget överlag är det bra om du också har koll på hur många kalorier du förbränner dagligen, både träningsdagar och vilodagar. Du kan räkna ut detta manuellt men det finns också smarta hjälptyg som aktivitetsarmband. Dessa säljs hos välsorterade återförsäljare, bland annat Sportamore. Aktivitetsarmband räknar steg, kalorier och den distans du rör dig. Om du vill minska i vikt ska du äta under det kaloriantal du förbränner – ät annars mer eller lika mycket.

Protein

En kampsportstränande person behöver också dubbelt så mycket proteinintag som en vanlig arbetande person. Efter ett träningspass är det viktigt att fylla på med protein, så snart som möjligt men vänta inte längre än högst två timmar. Proteinet gynnar tillväxten av dina muskler och förhindrar förlust av muskler, så du kan inte bortse från ett betydande proteinintag. Vätskebalansen är också oerhört viktig, redan vid ett underskott på två procent påverkas prestation, uthållighet och kognitiv förmåga. Se till att aldrig vara torr i munnen, vilket är ett tecken på vätskebrist generellt i kroppen.

Energibalans

Det är ditt liv, din kropp och din hälsa det gäller, och ju bättre trim du håller desto bättre resultat kommer du att uppnå. Glöm inte bort att lyssna på din kropps signaler. Ju hårdare och intensivare du tränar desto viktigare är det att du upprätthåller en positiv energibalans för att undvika att ditt immunförsvar sänker garden. Här kan du läsa mer om hur du bör planera din kosthållning om du utför kampsport.