Olika typer av kampsport

Kampsport i olika former är troligtvis en av världens äldsta sporter. Kampsportens historia går åtminstone tillbaka till antiken då ett antal olika sporter fanns med på det olympiska programmet. Här tänkte vi kort titta närmare på några av de största kampsporterna.

Brottning

Brottning är världens äldsta kampsport och även en av världens äldsta sporter över huvud taget med en historia som sträcker närmare 10 000 år tillbaka i tiden. Idag finns det i huvudsak två olika grenar inom brottningen, nämligen fristil samt grekisk-romersk stil, vilka också är de två grenar man tävlar i vid de olympiska spelen.

Karate

Karate är troligtvis den mest kända asiatiska kampsporten med en historia som sträcker sig tillbaka till 1900-talets början. Karaten influerades från början av det kinesiska kung-fu och delas normalt sett in i tre olika stilar, nämligen naha-te, shuri-te och tomari-te.

MMA

MMA, eller ”mixed martial arts”, som är det fullständiga har under de senaste 10-15 åren vuxit till en av världens absolut största kampsporter alla kategoriet. MMA är precis som namnet antyder en blandning av en rad olika kampsporter, bland annat brasiliansk jiu-jitsu, judo, boxning, thaiboxning och brottning.