UFC-fighters

Vilka egenskaper bygger en bra fighter? Svaret är ”många” och det är inte alltid lätt att beskriva dem med ord. Men en naturligt medfödd talang och en enastående fysik är självklart två som hamnar högt på listan.

ufc

Dock gömmer det sig alltid något bakom detta. Inte minst ett riktigt starkt psyke, som klarar av den hårda pressen som konstant ligger på en fighters axlar. Från den brutala träningen som pågår innan fighten till dagen när det är dags att kliva in i ringen. Då är det dags att bevisa att allt hårt arbete har gett utdelning. Men att stänga in sig i en bur med en annan man, med vetskapen att det är bara en som kommer att gå helskinnad därifrån, är en otroligt intensiv känsla, så det är långt ifrån alla som klarar pressen.

En UFC-fighter som inte bara har allt det vi nämnt ovan, men också funnit styrka i en annan passion, är vår skandinaviske kämpe Martin Kampmann. Han började träna brottning redan vid 8 års ålder och i tonåren tävlade han i både vanlig boxning och thaiboxning. Efter ett helt liv i antingen gymmet eller ringen, går han nu en helt annan väg. Det har nämligen visat sig att han är en naturbegåvning i poker, vilket har lett till att han nu satsar fullt ut på detta. Martin själv påstår att det finns likheter mellan de båda sporterna.

Att kombinera rå fysisk styrka och skicklighet med ett starkt intellekt har länge varit en vinnande formel. Royce Gracie, brasiliansk jui-juitsu- och MMA-legend, bevisade detta flera gånger om när han, med lugna och bestämda strategier, besegrade fighters mycket större och starkare än han själv. Det får vi bevis på när vi studerar hans äldre fighter i den ökända turneringen Vale Tudor i Japan. Tyvärr hann han även bli anklagad för att ta steroider under sin karriär. Men han har behållit sin popularitet under sin karriär. Han har även varit med i flera andra sammanhang, såsom en musikvideo för bandet Sepultura och var med i filmen Vale Todo.