MMA

MMA, eller Mixed Martial Arts som är det fullständiga namnet, har under de senaste tio åren kommit att bli en av de absolut populäraste kampsporterna. MMA är en så kallad fullkontaktssport och egentligen en kombination av ett antal olika kampsporter, som brottning, brasiliansk jiu-jitsu, boxning, judo och thaiboxning med flera.

MMA Fighter

MMA kan till viss del ha sitt ursprung i den antika grekiska sporten pankration som även var med på det antika olympiska programmet. Sporten var mycket brutalt då i princip allting förutom vapen var tillåtet. Pankration förbjöds emellertid också när Grekland blev kristet.

Det skulle sedan dröja ända fram till 1900-talet innan sporten återuppstod och då i Brasilien under namnet ”vale tudo”, vilket är portugisiska för ”allt går”, med andra ord allting är det en sport där allting är tillåtet.

Under 1980-talet nådde MMA också USA och när turneringen UFC, Ultimate Fighting Championship, inrättades år 1993 blev sporten populär på bred front. Efterhand spreds nu också sporten till övriga delar av världen.

På grund av att MMA växt som det gjort har sporten också blivit mer organiserad med regler och liknande. I dagens MMA är det till exempel inte tillåtet att dra motståndaren i håret, sparka motståndaren i skrevet, peta motståndaren i ögonen eller att bita motståndaren. Dessutom måste utövarna bära tandskydd, handskar samt suspensoar.

På grund av dess popularitet har sporten också fått en rad olika profiler som till exempel Wanderlei Silva, Fedor Emelianenko, Andrei Arloviski samt Chuck Liddell. Den främste svenske MMA-utövaren är givetvis Alexander Gustafsson, vilken kanske är mer känd under namnet ”The Mauler”.