Hur undviker man skador inom kampsport?

Kampsport syns allt mer i media, inte minst på grund av den framgångsrike svenske MMA-fightern Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Innan dess var det mediemannen och före detta MMA-utövaren Musse Hasselvall som propagerade för sporten.

två fighters som visar strypgrepp

Överhuvudtaget har all kampsport blivit mer populär de senaste åren, både i Sverige och utomlands. Men alla kampsporter är tyvärr riskfyllda, och det är av största vikt att vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att undvika skador.

Träna aldrig sjuk

Vad kan man då göra för att undvika kroppsliga skador? En grundläggande regel, som gäller för alla idrotter, är att inte utöva sporten om kroppen inte mår bra, menar läkaren Carl Samuelson. Om kroppen säger ifrån – vid sjukdom eller skada – brukar man känna det själv, men det är ofta man nonchalerar bort det. När det gäller fysiska kampsporter kan det vara än mer farligt än annars att göra det. Idrotta inte om kroppen inte är på topp – det gäller träning såväl som tävling. Skyddande utrustning är självklart också en mycket viktig del i att undvika skador i MMA och annan kampsport. Du behöver en mjuk hjälm som skyddar huvudet såväl som ett par handskar för att inte orsaka för stor skada på din motståndare.

Få dödsfall

Även om ytterst få MMA-fighters tar sig igenom karriären utan att skadas, är det samtidigt det mycket få som har dött under MMA-matcher som genomförts under organiserade former – endast tre dödsfall har skett i professionell MMA. Man kan jämföra detta med de många hjärtstopp som sker i fotboll utan förklaring – det sker årligen en mängd oförklarliga dödsfall i på grund av hjärtstopp, trots att fotboll inte är någon särskilt våldsam sport. Snarare beror det på den fysiska ansträngning spelarna är under. Man ska inte avskräckas av MMA på grund av sportens våldsamma natur, men däremot ska man vara försiktig och mycket noga med säkerheten. Självklart är utrustningen av otroligt stor vikt, och alla utövare bör se till att skaffa sig bra fungerade skydd.